top of page
Stone Stories - Stenen spreken 22/10/2023: Video

STONE STORIES

150 aanwezigen ontdekten op 22/10/2023 samen met ons de gloriedagen van de Trudoabdij. Dank u voor de aanwezigheid.


'Op 22/10 is de crypte gratis geopend. Nadien kan je de tentoonstelling met de Trudopas (via de dienst Toerisme van Sint-Truiden) steeds bezoeken.

ASR vzw zet de rijke volle middeleeuwen (10-13de eeuw) van de Trudo abdij in Sint-Truiden in de kijker. Het was een bloeiperiode voor de Trudoabdij. Adelardus II bouwde in de 11de eeuw één van de meest imposante kerken in de wijde regio. De bibliotheek breidde uit en maakte van de abdij een invloedrijk centrum van cultuur. In de 12de eeuw werd de kerk verfraaid met een unieke en rijkelijk versierde grafkapel van abt Wiric.

‘Bloei en rijkdom’ gaat niet alleen over goud en edelstenen. De stenen restanten van de grafkapel van Wiric getuigen van een ongekende rijkdom, het zijn exclusieve materialen die bedoeld waren om te imponeren. Recent bogen diverse specialisten zich (soms letterlijk) over deze zogenaamde ‘cosmati vloer’ en ontdekten een absolute weelde aan materialen.

Ontdek samen met ons hoe deze grafplaat van Wiric Europa en de volledige middellandse zee in zich draagt, van de Romeinse periode tot de 12de eeuw.'

ASR Stone Stories.jpg
Stone Stories - Stenen spreken 22/10/2023: Welkom
Stone Stories - Stenen spreken 22/10/2023: Pro Gallery
bottom of page