top of page

LOPENDE PROJECTEN

VZW ASR AAN HET WERK

opkuis & beschermen molenwerk

DE TRUDOMOLEN

sinds 2018

Het molenproject.
De voorbereiding startte in 2018 en werd uitgewerkt in 2020 - 2021 - 2022 onder leiding van Molenzorg Zuid-Limburg.
Dankzij het harde werk van vele vrijwillige handen en met steun van een heel aantal organisaties bewonder je in de Trudomolen in Sint Truiden opnieuw het waterrad en het gietijzeren drijfwerk dat indertijd de molenstenen in beweging bracht.
Dankzij logistieke steun van de stad Sint-Truiden, gesponsord materiaal door "IJzerwaren Pierard" en een financiële bijdrage van "Brouwerij Ter Dolen"

Abdijbrood.jpg

ABDIJBROOD

Abdijbrood

In de abtsmolen werd eeuwenlang graan gemalen...voor brood en bier...
Wil je het het brood van onze Benedictijnen proeven? Volgens oude receptuur en alvast door de leden van ASR goed bevonden. Te bestellen

Sint-Truiden_Diesterstraat_1_medium.jpg

SPOREN NAAR ARCHITECT DEWEZ IN
DE ABDIJ VAN SINT-TRUIDEN

tentoonstelling gepland in 2025

Laurent Benoit Dewez ( 1731-1812) was hofarchitect en bouwmeester (classicisme) van vele abdijen en
kastelen in de Zuidelijke Nederlanden. In het kader van een Tentoonstelling ( 2025) van Vrienden van de Abdij van Vlierbeek en Museum-M te Leuven 'sporen' wij naar architectuur van Dewez in onze abdij zoals o.m. het poortgebouw. Een uitgebreid archief van plannen is beschikbaar in het Rijksarchief van Brussel.

werkbezoek aan het stadsarchief

UTILE DULCI

sinds 2020

In het archief seminarie/abdij bevinden zich 3000 pagina's in een tachtigtal boekjes van het literair genoot­schap Utile Dulci. Dit was actief in het seminarie (in de vroegere abdijgebouwen) in de tweede helft van de 19de eeuw en wou literatuur en de Nederlandse taal in het middelbaar onderwijs bevorderen. Het begin van de Vlaamse ontvoogding?  ASR wenst dit archief te ontsluiten en is op zoek naar bijstand uit de academische wereld.

Filles de la croix.jpg

FILLES DE LA CROIX : EEN DIENENDE ORDE IN DE ABDIJ

sinds 2020

Van 1859 tot 1977 verbleef in de abdij van Sint-Truiden, een niet zo goed bekende kloostergemeenschap, de 
'Dochters van het Kruis' of ook wel 'Filles de la Croix' genoemd. Zij stelden zich dienstbaar op voor de bewoners van het Klein Seminarie. 
Hun archief met handgeschreven teksten over het dagelijks reilen en zeilen in hun klooster werd ons ter beschikking gesteld. Louis Thomas doet hierop onderzoekswerk en brengt verschillende lezingen.

Projecten: Lijst
bottom of page