top of page

HET GEHEIM VAN HET RELIEKSCHRIJN

In 1566 woedde de Beeldenstorm in de Lage Landen. Vele beeldhouwwerken en relieken (beenderen van heiligen) gingen in deze razernij verloren. Het is een wonder dat er nog 14 houten beschilderde reliekkisten of schrijnen van vóór de Beeldenstorm in België bewaard zijn gebleven. Zeven daarvan zitten in Haspengouw, twee daarvan in Sint-Truiden.
Jeroen Reyniers neemt je mee in de wereld van de relieken en de reliekschrijnen. Zijn vele expertise in de laboratoria maakt het mogelijk om de verhalen achter objecten en de beenderen te ontrafelen.
Kijk ook mee over schouders van de wetenschapper die momenteel de reliekschrijnen van Sint-Trudo en Sint-Eucherius in de Onze-Lieve-Vrouwekerk grondig en met de nieuwste technologische snufjes analyseert.


Jeroen Reyniers is wetenschappelijk medewerker bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en schrijft zijn doctoraat over middeleeuwse Limburgse reliekschrijnen. Hij is eveneens de coördinator van het PaReS project (Painted Relic Shrines in Situ), een samenwerkingsproject tussen het KIK, de Universiteit van Antwerpen en de Université libre de Bruxelles.

Woensdag 27 maart
Locatie: Keizerszaal Sint-Truiden om 20u, gratis toegang/vrije gift

ASR vzw - Abdij, Stad en Regio vzw en GOKST (Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden)

Deze avond hebben we genoten van de lezing 'Het geheim van het reliekschrijn' met Jeroen Reyniers. Meer dan 120 aanwezigen, vlotte spreker, mooie locatie. We zijn benieuwd welke geheimen het reliekschrijn van Trudo nog zal vrijgeven in de toekomst. We zijn vooral nieuwsgierig wat er allemaal in opgeborgen is....Jeroen heeft alvast beloofd om binnen 2 jaar opnieuw een stand van zaken te geven. We kijken er alvast naar uit!

IMG_0595.JPG
Het geheim van het reliekschrijn: Over
Het geheim van het reliekschrijn: Pro Gallery
bottom of page