top of page

REALISATIES

ASR_restauratieschilderijen.jpg

RESTAURATIE VAN DE SCHILDERIJEN VAN DE ABTEN

2020

In de abtsvleugel hangen vier schilderijen van portretten van abten van de hand van A. Aerts ( eind 19 eeuw). De schilderijportretten waren in zeer slechte toestand, de artistieke waarde is beperkt maar de historische waarde is des te groter. Met steun van CERA, Erfgoed Haspengouw en Seminarie-Bisdom Hasselt nam ASR in 2019 het initiatief voor de restauratie door atelier Van Asten. 
- De abten en hun restaurateurs - 2020

ASR_5.jpg

ABDIJBIER TER DOLEN

2016

In 2016 vierde ASR haar 25 jarig bestaan. Naast vele andere activiteiten (tentoonstelling Ora et Labora, lezing, evocatie in de crypte, …), bracht de vereniging ook een eigen bier op de markt. Een tripel, gebrouwen door de brouwerij Ter Dolen, in Houthalen-Helchteren.

Deze brouwerij is een trouwe partner van onze v.z.w.. Deze band is niet toevallig, maar historisch gegrond. Het domein van Ter Dolen was destijds eigendom van de abdij van Sint-Truiden. Door die verwantschap mag deze brouwerij aan haar bieren de ‘titel’ abdijbier geven.

ASR_23.jpg

RESTAURATIE VAN EUCHERIUS

2014

In 2014 vroeg ASR aandacht voor het beeld van Eucherius, dat in 2013 vakkundig werd gerestaureerd door Veerle Stinckens. Het houten beeld staat in de trappenzaal van de abtsvleugel in de abdij. Het is van de hand van de Luikse beeldhouwer Jean Del Cour uit 1684-1685.

Je vindt boeiende informatie over de figuur van de H. Eucherius, de beeldhouwer, het beeld op zich en de restauratie in de ASR brochure.

ASR_27_edited_edited.jpg

RESTAURATIE VAN HET DUBBELPANEEL VAN PIETER COECKE VAN AELST

1998

In de salon naast de keizerzaal in het abtkwartier is het dubbelpaneel te bewonderen, geschilderd door Pieter Coecke van Aelst in het jaar 1530. De opdrachtgever was abt Willem van Brussel. In 1998 nam ASR het initiatief om met de steun van de koning Boudewijnstichting
(Fonds voor cultureel erfgoed) dit dubbelschilderij door restauratie zijn vroeger glans terug te geven. Om dit kunstwerk (opnieuw) onder de aandacht te brengen, heeft ASR in december 2020 een puzzel op de markt gebracht met de afbeelding van één van de twee zijden van het dubbelpaneel, namelijk ‘De Aankondiging door de Engel aan Maria’.

Restauratie dubbelpaneel Van Aelst: Lijst
bottom of page